maandag 10 februari 2014

Responsive Content

Met de komst van diverse screens als tablets, smartphones, smart-TV's, etc. worden vele websites en webshops tegenwoordig gebouwd volgens het principe van 'responsive design'. Dat betekent dat een website of webshop zich aanpast aan de screen dat de bezoeker op dat moment gebruikt. Maar ondanks de geleidelijke introductie van 'responsive design' zie je nog regelmatig websites en webshops die er op een smartphone anders uit zien dan op een PC. Genoeg werk aan de winkel dus.

Maar wil je echt voorbereid zijn op de toekomst, waar constante personalisatie steeds belangrijker wordt, dan is de volgende stap 'responsive content'. Dat betekent content dat zich aanpast aan een profiel en de handelingen van een bezoeker. Je bouwt dan geen website of webshop meer maar een leeg raamwerk waar al wel de look & feel zichtbaar is maar waar alle content nog niet is geplaatst. De gedachte erachter is een podium of 'webstage' dat content in real time assembleert op basis van een tevens in real time opgebouwd profiel en gedocumenteerde handelingen van de bezoeker. Die gedocumenteerde handelingen kunnen bijvoorbeeld het aantal kliks zijn, of het klikpad. Komt die binnen via een landingspagina, AdWords, banner of hyperlink. Maar denk ook aan tijd. Hoelang een bezoeker naar content kijkt en of deze scrolt. Want boven en onder de vouw is heel belangrijk. Het systeem leert in real time wat voor 'responsive content' het moet assembleren om relevant te zijn en te blijven voor de bezoeker. Vooral voor herhalingsbezoeken van een website of webshop wordt responsive content steeds relevanter en kan het conversie sterk doen toenemen.

Er zijn nog niet veel bedrijven die zich met responsive content bezig houden of daar een systeem voor hebben ontwikkeld. In Nederland is dat IQNOMY Liquid Internet (www.iqnomy.com). Die maakt anonieme profielen en zet content in liquid containers. Een Amerikaans bedrijf GRAVITY (www.gravity.com) doet dat via het maken van een 'Interest Graph' per persoon.

Het principe van een volledige 'webstage' ben ik nog niet tegen gekomen op het internet.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten