maandag 17 februari 2014

Vrouwen en Internet


We weten allemaal hoe het internet populair is geworden en is gegroeid. Weinigen durven het hardop te zeggen op congressen, workshops en in de media. Maar zonder porno was het internet nooit zo populair geworden. In het begin was het met de nerds en webbouwers ook echt een mannending. Met het bouwen en de 'look & feel' van een website werd totaal geen rekening gehouden met 'de vrouw'.


Verschil tussen man en vrouw

Het valt me op dat er nog steeds weinig studie is over hoe je de doelgroep vrouwen het beste bedient via het internet en hoe je websites en webshops voor vrouwelijke bezoekers moet bouwen. Jammer want uit eigen onderzoek dat ik jaren geleden heb gedaan blijkt daar heel duidelijk verschil in te zitten. Nu met de populariteit van de second screen thuis (iPads en tablets) die vooral door vrouwen (en kinderen) worden gebruikt, wordt het steeds belangrijker daar goed over na te denken voordat je een website of webshop gaat bouwen. Look & Feel, navigatie, content, pagina's of scrollen, verhouding beeld en tekst, etc. zijn wezenlijke dingen waar je anders over moet nadenken dan als het een website of shop voor mannen is.


De vrouw als shopper

De mogelijkheden tot delen van content, chatten, een blog, reviews, celebrity’s, experts, garantiesymbolen, betaalmethodes, testimonials, retweets, likes, ratings, etc. zijn bijvoorbeeld voor vrouwen net iets belangrijker dan voor mannen. Met name als het om webshops gaat. Daar gaat de man het verliezen van de vrouw. De vrouw is van nature een 'shopper'. En via het internet wordt haar invloed en gedrag steeds belangrijker. Als oude trendwatcher is mijn uitspraak van een aantal jaren geleden nog steeds valide: 'Het wordt de eeuw van de vrouw'.


Verhouding tekst en beeld

Vrouwen houden wat betreft navigatie van eenvoud. Een navigatiestructuur met weinig verschillende niveaus zorgt voor een hogere conversie onder vrouwen. Dat waren een van de uitkomsten uit mijn eigen onderzoek. Maar ook kleurgebruik is belangrijk bij vrouwen. Mannen kunnen daarmee de plank geheel mis slaan. En uiteraard de verhouding tussen beeld en tekst. Vrouwen worden getriggerd door mooie beelden maar willen daarna toch wel goed geïnformeerd worden. Zeker bij webshops. Ook de positie (links of rechts) waar beeld en tekst staat is belangrijk. Een ander item is het schrijven van teksten. Denk goed na als je als mannelijke copywriter teksten voor vrouwen schrijft. Bovendien kan niet elke copywriter teksten voor websites en webshops schrijven dat is echt een vak apart.


Bezoekerswaarde

En om het nog even moeilijker te maken is het ook belangrijk met welk apparaat de website of webshop wordt bezocht. Een PC en laptop hebben een heel andere bezoekerswaarde dan een smartphone of tablet. Deze laatste twee zijn zeer persoonlijk en intiem en dat geeft een ander waarde mee op het bezoekmoment van de website of shop. Hier spelen responsive design en responsive content een grote rol. Het bezoekmoment via een smartphone is vaak korter dan dat van een tablet. Een tablet is bij vrouwen vaak 'even een moment voor haar zelf' net alsof ze haar favoriete magazine leest toen er nog geen tablets waren.


Intimiteit van smartphone of tablet

Responsive content staat nog in de kinderschoenen en daar valt nog een hoop te winnen. Het zou toch prachtig zijn als er een systeem is dat in realtime tijdens het bezoek van een website of webshop leert of de bezoeker een man of vrouw is en dat de content meteen wordt aangepast. Bovendien mag responsive content niet los staan van responsive desgin. Het systeem moet weten met welk apparaat de website of shop bezocht wordt. Bij het gebruik van een intiem apparaat als een smartphone of tablet dient de navigatiestructuur voor vrouwen nog eenvoudiger te zijn en kan men tevens gebruikmaken van bijvoorbeeld vibraties en vrouwvriendelijke geluiden. Dus geluid designers opgelet!

Vrouwen en internet een belangrijke trend met legio kansen voor de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten